5. Auteursinformatie


943571_608175382527366_258612259_n

Holger de Nooij geldt landelijk als autoriteit op het gebied van dramaonderwijs aan basisschoolkinderen en leerkrachten (in opleiding).

Hij publiceerde naast de dramamethode ‘Kom maar op!’ o.a. de volgende twee boeken:
(space)
(space)
(space)

‘de Planken op’ (2008, Wolters-Noordhoff).

Dit boek behandelt op laagdrempelige wijze hoe de leerkracht basisonderwijs in een korte tijd een toneelproduct op de planken zet.
Centraal staat theater maken met kinderen in het basisonderwijs. Het boek beschrijft meer dan twintig theaterprojecten, compleet met stappenplannen en lesopzetten. Projecten voor kinderen van groep 1-8. Natuurlijk komt naast kleine(re) presentaties ook de grote eindmusical van groep 8 aan bod.
Aan de orde komen: een vlekkeloze organisatie voor leerlingen en leerkracht; regisseren; een eigen script schrijven; aandachtspunten bij het schrijven van liedjes; theatertechniek; decor; kostuums en grime.
Alles boeiend toegelicht door interessante interviews met professionals uit de theaterwereld.

‘Kijk op Spel’ (druk 4 2017, Wolters-Noordhoff).

Wat is het verschil tussen toneel en drama, hoe zet je activiteiten op en hoe begeleid je die? Deze en andere vragen komen aan bod in ‘Kijk op spel’.
‘Kijk op spel’ is een zeer compleet basisboek, beschrijft alle praktische didactiek, omvat beschrijvingen van 16 werkvormen en meer dan 150 oefeningen en opdrachten.

De volledigheid van ‘Kijk op spel’ heeft ervoor gezorgd dat 85% van de pabostudenten en ook steeds meer leerkrachten met het boek zijn gaan werken. De kans is dus groot dat je ‘Kijk op Spel’  al kent of hebt.
(space)
CV Holger de Nooij.
Vanaf 1994 tot heden werkzaam als docent drama in het basisonderwijs.
Vanaf 1997 tot heden werkzaam als docent drama in het pabo onderwijs.
Als schrijver/regisseur meer dan 80 producties gemaakt met en voor kinderen.
Auteur van de digitale dramamethode van Nederland: Kom maar op!
Als specialist bijgedragen aan en geraadpleegd bij andere publicaties en landelijke onderwijsontwikkelingen voor het vak drama.
De man achter ‘drama kennisclips’, het youtubekanaal om meer over drama en theater te leren.
Verzorgt lezingen, trainingen, nascholingen en cursussen. Zie hier voor meer informatie.
(space)
Holger over ‘de Planken op’
Kan één bron alle aspecten van theater maken navolgbaar weergeven?
Dat is de basisvraag geweest bij het maken van deze site. Ik denk het wel en heb een dappere poging gedaan met het publiceren van deze website. Vanaf het allereerste idee, tot na de voorstelling: alle ondersteuning op één website.
Gebaseerd op meer dan twintig jaar theater maken in het onderwijs en daarbuiten, van kleine projecten met 10 spelers tot grote voorstellingen met meer dan 60 spelers.
(space)
De Planken op.nl blijft echter in beweging op basis van nieuwe inzichten en jouw vragen en behoeftes, het is dus een kunstwerk dat zich blijft uitbreiden.
Kun jij (nog beter) theater maken? Ik denk van wel…